Curaçao
Curaçao PDF Afdrukken E-mailadres

Curaçao is samen met het onbewoonde klein Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad en grootste stad van het eiland is Willemstad, deze stad is gelegen aan de grootste natuurlijke haven ter wereld. Tot oktober 2010 behoorde het tot de eilandengroep 'de Nederlandse Antillen' en was het grootste eiland. Deze eilandengroep bestond uit vijf eilanden in de Caraïbische zee, verdeeld in twee groepen van twee en drie eilanden. Aruba hoorde er tot 1 januari 1986 ook bij maar heeft sindsdien een status aparte. Deze twee groepen de Benedenwindse en de Bovenwindse Eilanden liggen ongeveer 900 kilometer uit elkaar. De Benedenwindse Eilanden liggen voor de kust van Venezuela en bestaan uit Bonaire en Curaçao (Aruba ligt ten westen van Curaçao). St. Maarten, St Eustatius en Saba vormen de Bovenwindse Eilanden.
 
Curaçao heeft een oppervlakte van 444 km2 en een inwoneraantal van 170.000. Het klimaat is tropisch met een gemiddelde jaartemperatuur van 27,5° Celsius. De praktisch altijd waaiende Noord-oost passaat zorgt voor een aangename verkoeling. De koelste maanden zijn januari en februari en de warmste maanden augustus en september. De temperatuur van het zeewater ligt het hele jaar rond de 22° Celsius. Per jaar valt er gemiddeld 500mm regen, dit valt grotendeels in de periode oktober tot februari in korte tropische buien die niet langer dan een half uur duren.
 
Curaçao heeft voornamelijk een licht golvend landschap met in het noordwesten een uitgesproken heuvellandschap. Hier vindt men de twee hoogste toppen de St. Christoffelberg (375)en de St. Hyronimusberg.(230) In het zuidoosten ligt de Tafelberg met een hoogte van 197 meter. Hier heeft men een schitterend uitzicht op het Spaanse Water, een grote binnenbaai.

Nederlands is de officiële taal op de Curaçao. Op Curaçao en Bonaire is Papiamento de volkstaal die door alle bevolkingslagen gesproken wordt. Papiamento is de voertaal in zowel de Staten als tijdens de Eilandsraadsvergaderingen. Op St. Maarten, St. Eustatius en Saba is de voertaal Engels.
 
 

Klik hier voor meer informatie
 
index_08.gif